INVOLT

Čo je rekuperácia a ako funguje?

Rekuperácia je moderný systém vetrania, ktorý zabezpečuje výmenu vzduchu v budovách s minimálnymi tepelnými stratami. Tento proces je kľúčový pre zabezpečenie zdravého a komfortného vnútorného prostredia, zároveň prispieva k úspore energií.

Ako rekuperácia funguje?

1. Princíp rekuperácie: Rekuperácia funguje na princípe výmeny tepla medzi odpadovým (odvádzaným) vzduchom a čerstvým (privádzaným) vzduchom. Rekuperačná jednotka obsahuje výmenník tepla, kde dochádza k odovzdávaniu tepelnej energie medzi týmito dvoma prúdmi vzduchu.

2. Privádzanie čerstvého vzduchu: Systém nasáva čerstvý vzduch z vonkajšieho prostredia, ktorý prechádza cez filtre a čistí sa od prachu, peľu a ďalších nečistôt. Následne prechádza cez výmenník tepla, kde sa ohrieva (alebo ochladzuje) odpadovým vzduchom.

3. Odvádzanie odpadového vzduchu: Odpadový vzduch z miestností, ako sú kuchyne, kúpeľne a toalety, je odsávaný a privádzaný do rekuperačnej jednotky. Predtým, než je vyvedený von, prechádza cez výmenník tepla, kde odovzdáva svoju tepelnú energiu čerstvému vzduchu.

4. Tepelný výmenník: Tepelný výmenník je srdcom rekuperačného systému. V závislosti od typu výmenníka (krížový, doskový, rotačný) môže byť účinnosť výmeny tepla až 90%. Týmto spôsobom rekuperácia zabezpečuje, že väčšina tepelnej energie zostáva v budove, čím sa výrazne znižujú náklady na vykurovanie a chladenie.

5. Riadené vetranie: Rekuperačné systémy umožňujú riadené vetranie, čo znamená, že vetranie je prispôsobené potrebám budovy a jej obyvateľov. To zaručuje optimálnu kvalitu vzduchu a zároveň minimalizuje energetické straty.

Výhody rekuperácie:

  1. Energetická úspora: Rekuperácia výrazne znižuje energetické náklady na vykurovanie a chladenie budovy tým, že využíva teplo odvádzaného vzduchu na ohrev čerstvého vzduchu.
  2. Zlepšenie kvality vzduchu: Filtre v rekuperačnej jednotke odstraňujú z vonkajšieho vzduchu nečistoty, alergény a pachy, čím zabezpečujú čistý a zdravý vnútorný vzduch.
  3. Zníženie vlhkosti a plesní: Riadené vetranie pomáha udržiavať optimálnu vlhkosť v interiéri, čo znižuje riziko vzniku plesní a zlepšuje celkové zdravie obyvateľov.
  4. Komfort a pohodlie: Rekuperačný systém zabezpečuje stálu výmenu vzduchu bez nutnosti otvárania okien, čím eliminuje prievany a zlepšuje akustický komfort.
  5. Ekologické riešenie: Vďaka zníženiu energetickej spotreby a emisií CO2 je rekuperácia ekologickým riešením, ktoré prispieva k ochrane životného prostredia.

Záver

Rekuperácia je moderný a efektívny spôsob vetrania budov, ktorý prináša množstvo výhod vrátane energetickej úspory, zlepšenia kvality vzduchu a zvýšenia komfortu. Je ideálnym riešením pre rodinné domy, ktoré chcú dosiahnuť vysokú úroveň energetickej efektívnosti a zdravého bývania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *